Vorbe de şefi

Din gîndirea şi vorbirea noului ministru al Educaţiei (e un citat care merită să circule):
”La nivel preşcolar educaţia este poate tot atît de dificilă ca şi educaţia care se întîmplă la nivelul de sus, la nivel universitar. De ce? Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sînt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie.”
Păi, nu?
Aici se vede şi partea bună a noului guvern: nu e elitist, snob, cu nasul pe sus. Impune nişte standarde aşa, mai româneşti, mai poporale – cum ar veni, mai democratice. Adică orice Gigi de la sculărie sau Olguţa de la primărie poate deveni ministru. Doar să fie de la sculăria potrivită.

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

4 comentarii la „Vorbe de şefi”

 1. Pai da!
  Mie, scuzati de expresiune, numitul la Educatiune mi se pare o mare loaza. Daca asa se esprima 😛
  Ca nu e elitist ori snob, e chiar bine. Dar nu era necesar sa fie abramburit 😀
  Dar, intre noi fie vorba, voiati cumva ca pesedistii sa aiba un ministru pe care sa-l apreciati?
  Dupa Abramburica nimc nu mai rasare.

 2. @Victor L.: Speram şi eu, deşi nu cu mult avînt – nu cînd eminenţa cenuşie a guvernului RO are anvergura unui director de CAP.
  Dar mai aveau şi alte opţiuni. Totuşi PSD-ul are cadre destoinice, de nădejde, cum se zicea odinioară. Ana Birchall, de exemplu. Olguţa Vasilescu – se potrivea tare bine. Şerban Nicolae. Anghel Stanciu. Sau doamna Grapini, ah, doamna Grapini!

 3. Pai avand in vedere ca am permis aceste lucruri, nu ca am fi avut noi, generatia asta ceva mai mult de facut, dar e dezamagitor ca s-a ajuns aici si tarziu cand realizam.

 4. Păi, nu le-am permis, toate s-au făcut așa, încetul cu încetul, așa cum se strică un măr (sau un morcov). Așa se strică și o țară. Poate că e un proces istoric, căruia nu ai cum să i te opui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *