DEX-ul şi sexul

DEX-ul şi sexul, Editura Polirom, Iaşi, 2005 – eseuriEditura Polirom, Iaşi, 2005 – eseuri

DEX-ul şi sexul este, cu tot titlul său provocator şi ironia care explodează uneori în umor spumos, o carte despre bunul simţ elementar şi despre morala/lipsa de morală a societăţii în care trăim. Radu Pavel Gheo trece cu talent de la registrul jucăuş în care abordează subiecte delicate precum lipsa cuvintelor „deocheate” din Dicţionarul explicativ al limbii române sau ambiguitatea involuntară a versurilor unui hit proletar, la tonul grav-şfichiuitor pe care i-l iscă probleme ca umilinţa profesorului român sau obrăznicia puternicilor zilei. În subsidiar însă, toate textele, chiar şi cele aparent frivole, ascund o morală. Cititorul poate alege să reflecteze asupra ei, după ce a savurat glazura de joc şi parodie care face pasionantă lectura acestei cărţi.

Cred că veţi avea nevoie de mai puţin de treizeci de zile ca să descoperiţi, în DEX-ul şi sexul, un autor care scrie cu aceeaşi plăcere despre sex şi despre ţară, două subiecte inepuizabile, dătătoare de frisoane şi de speranţă… (Ovidiu Şimonca, ElleMan, 2005)

Întreaga carte este de fapt un fel de stat la taclale îndelung cu cititorul, însă nu este în nici un caz lipsită de substanţă. Teme grave alternează cu teme mai puţin serioase, toate scrise cu umor. Din această cauză cartea poate fi citită dintr-o răsuflare, de la prima pînă la ultima pagină. (Szekely Csaba, A Hét, 2005)

O colecţie de articole şi eseuri publicate iniţial în Dilema veche şi Suplimentul de cultură, în care mai toate clişeele sociale şi culturale ale românilor sînt puse sub lupă, cu un umor neegalat decît de sarcasm… (Bogdan Perdivară, Evenimentul zilei, 2005)

Un joc inteligent, conceput cu umor, ironie şi autoironie, joc ce se doreşte interactiv, la capătul căruia firesc ar fi ca lectorul să vadă răpuse o sumă de prejudecăţi ori clişee de esenţă tare ce ne poluează viaţa, ne propune Radu Pavel Gheo în cartea DEX-ul şi sexul. (Mircea Morariu, Familia, 2006)