Un focus în “Timpul”

De revista ieșeană Timpul mă leagă multe lucruri, multe amintiri frumoase. Am fost odinioară, în 2000, în redacția cu care Liviu Antonesei a deschis seria nouă a revistei și, ca de obicei, Liviu a avut mînă bună: erau acolo cam toți scriitorii numiți încă tineri (și de ce nu?) din cenaclul Outopos și Clubul 8, de la O. Nimigean și Dan Lungu pînă la Florin Lăzărescu și Lucian-Dan Teodorovici. De fapt mulți prozatori, poeți, critici buni, azi cunoscuți la nivel național – și, un pic, internațional. Și eu, timișorean rătăcit norocos printre ei. Dar asta e o poveste mai lungă.
Acum, în februarie, Radu Vancu mi-a făcut bucuria de a coordona în Timpul un dosar dedicat romanului Disco Titanic, despre care el zice că ar demonstra “en beauté că romanul e capabil de aceleași performanțe superlative ca poezia sau eseul”.
Mulțumesc, Radu! Și le mulțumesc și celor care au scris: Tudor Crețu, Marius Miheț, Andrei C. Șerban și Ioan Șerbu.

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

5 comentarii la „Un focus în “Timpul””

  1. Sincere felicitari! Astfel de momente sunt in amintirea tuturor, a voastra, a noastra si a sutelor de generatii care vor urma si vor spune altor generatii povestea timpurilor noastre.

  2. Mie mi-a plăcut romanul, la fel de mult ca Noapte… Am avut însă senzația că în dicuția dintre Vlad și Loți s-a deschis un drum pe care i l-ați închis prea brusc lui Loți cu acel Și-atât! Adică, da, nu e poveste ce spune el acolo în câteva rânduri, dar mie mi se pare un personaj care putea fi exploatat mai mult, sau cel puțin prietenia lor.

  3. @Mihai: Bună observație, și eu am simțit (adică știu) că acolo e o poveste potențială. De fapt cred că mai sînt vreo trei pe care le-am lăsat abia întrezărite. Dar n-am avut încotro, asta e… nu știu ce să zic, viața? ficțiunea? Fiindcă și în realitate dăm peste bucăți de povești cărora nu le mai aflăm detaliile sau sfîrșitul. Iar în roman n-am prea avut încotro, nu am vrut să lăbărțez istorisirea. Povestea lui Loți nu se lega prea bine de cele centrale. (Poate într-o altă carte 😉 )
    Și mulțumesc pentru comentariul despre “Noapte bună, copii!”. Am noroc dacă sînt citit așa.
    PS: Scuze că răspund așa tîrziu, ajung mai rar pe blog (sau oriunde pe net). Alte priorități, deh!

  4. Aștept acea „altă carte”.
    Nici eu nu intru pe toate site-urile pe care aș vrea atât de des, ca să nu mai zic de faptul că în Nook-ul meu sunt cărți care probabil nu vor fi niciodată citite. Chiar și așa, nu e nevoie de scuze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *