Educaţie pentru lumea a treia

Astăzi, la începutul anului şcolar, clasele I şi a II-a au rămas fără manuale, graţie incompetenţei “lupilor tineri” de la guvernare.

Nu mai discut despre ideea tîmpită de a introduce manuale digitale înainte de a studia comparativ impactul şi eficienţa lor în paralel cu cele ale manualelor tradiţionale – există studii ce sugerează că lucrurile nu sînt chiar atît de simple nici măcar la nivelul colegiului.

M-a uluit însă cînd am văzut ce a declarat azi premierul Victor Ponta (conform hotnews.ro): “nu ştiu dacă mai e vreun copil chiar şi în clasa întîi care să nu aibă, să nu ştie să umble pe computer, să nu aibă un telefon legat la internet”. Serios? În ce univers alternativ se întîmplă asta? Atît de rupţi de realitate sînt politicienii făcuţi după 1989, în umbra bătrînilor cutre?

Sigur, asta e România de azi! Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină şi tablete! Pînă şi în satele fără curent electric internetul zbîrnîie în casele de lut,  iar copii în cămeşoaie se joacă toată ziua cu IPhone-ul, ca să le treacă de foame. Sau, cum ricana un comentator de pe site-ul citat, fiecare familie de români are azi, sub înţeleapta guvernare a PSD-ului, cîte o bonă filipineză.

Trebuie să fii cretin ca să votezi un asemenea personaj ca preşedinte al României. Nu ştiu ce slogan îi va alege partidul, dar mie cel mai nimerit mi se pare “Victor Ponta – un preşedinte pentru mileniul III, o ţară pentru lumea a treia”. Garantat!

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

10 comentarii la „Educaţie pentru lumea a treia”

 1. M-a surprins si pe mine afirmatia domnului Victor Ponta si m-a facut sa ma simt “depasit” de vremurile astea noi si vinovat fata de copii mei mai mici, 7 ani (clasa a 2-a) si 11 ani (clasa a 6-a), care (culmea, nascuti si traiti in Silicon Valley) nu au inca nici un fel de telefon 🙁

 2. Al meu, la 5 ani, e geek rau. Aseara mi-a dat o lectie la un joc de logica, si cu ceva timp in urma a reusit sa invinga calculatorul la sah (pe nivelul cel mai mic). Ma sperie pentru ca primul lucru de care intreaba dimineata e daca ii dau voie sa se joace cu tableta si cred ca am gresit ca l-am “scapat” la gadgeturi. nu mi se pare ca invatamintul facut doar cu ajutorul tabletelor ar fi o solutie (si asta o spune un super geek).

 3. Sinteti nedrepti, nu sinteti capabili sa apreciati:
  ” “Aveti una dintre cea mai frumoasa scoala din Bucuresti”
  Il cunoasteti, e Remus a lu` Pricopie, care i-a descoperit pe Romulus si Remus in cuibul unei vulpi apatride
  NB,
  astia mint mai mult decit inaintasii lor, constructorii Iepocii de Aur.

 4. @victor L: Da! 🙂 Si asta e un indiciu ca tov. CtrlV e un impostor, e vorba cintecului ( a lui Tamas parca) “in viata mi-s calatoor!”: se inconjoara cu analfabeti/’jmekeri’ (Ecaterina Andronescu, Remusache asta, Sova, Dragnea etc). Cu de-astia se simte el bine, in largul lui. Ex “Tu ce faci fa, Doina, aici? Aveai chef de niste inundatii?”
  Cu oameni mari (ex Plesu, Liiceanu) s-ar simti stingherit, ca elevul-tufa in fata profesorului care e o somitate in domeniul lui.

 5. @Zaludu: Aşa cred şi eu. Nu că aş avea ceva împotriva gadgeturilor – aş fi absurd. Apoi, mai există şi posibilitatea ca un gadget care copiilor li se pare încîntător să nu mai pară la fel dacă sînt siliţi să înveţe de pe el în loc să se distreze cu el.
  Interesant e că, după cum a fost organizat anul ăsta sistemul de învăţămînt, gadgetul-manual înseamnă creta, tabla şi caietul. Şi-atît. Nu-i vorba că s-a încercat o schimbare (deşi utilitatea ei e îndoielnică), ci că lucrurile s-au schimbat de la ceva la nimic.
  Apropo (adică off topic, deşi nu chiar): am văzut ce scriai pe blogul tău – doar că n-am reuşit să las un comentariu acolo. Ideea era că, indiferent ce aş zice acum, nu uit că ziua cînd am revenit în România a fost una dintre cele mai fericite din viaţa noastră (a Alinei şi a mea). Şi primul an petrecut aici a fost minunat. Chiar şi următorii doi-trei au fost ani buni. Aşa că poate se poate. Şi-apoi experienţele oamenilor nu au cum să fie la fel.

 6. @DanCanada: Aşa-i. Şi mulţumesc pentru sursele documentare.
  Despre Ponta şi eu cred acelaşi lucru. A ales singurul domeniu în care putea reuşi. Fără efort intelectual, fără frămîntări etice, fără competenţe. Dar nu fără partid, evident.

 7. @Vali: Probabil domnul Ponta ştie că în Silicon Valley conexiunea la internet nu merge ca în Teleorman. Vă daţi seama cît de avansată e patria noastră faţă de State, dacă acolo nici în valea cu silicon copiii nu au cu toţii, din naştere, un telefon conectat la net?

 8. @Victor L.: De minţit mint ei, dar nu ştiu să mintă frumos. Sau gramatical. E o lecţie pe care n-au învăţat-o la şcoala de partid sau au neglijat-o. Bătrînul edec ar trebui să-i urecheze puţin.

 9. @Radu: Am revenit, au trecut aproape 2 luni, e bine. Sper să nu comit o impietate dar mi-ar face mare plăcere dacă ai acepta o invitație la un ceai/cafea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *