După 12 ani: Fairia – o lume îndepărtată

O mică-mare bucurie: după doisprezece ani, mi-am reeditat Fairia la Polirom, în colecţia “Top 10+”.

Ţin la cartea asta dintr-o mulţime de motive, obiective, subiective şi doar motive. Fairia e pentru mine Povestea, “basmul ce i l-aş spune ei”, şi mi-ar fi părut rău să n-o scriu. Într-un fel, e cartea la care ţin cel mai mult.

Fairia e legată de doi oameni tare dragi. Mai întîi de Alina, care a salvat-o din coşul de gunoi într-un moment – rar la mine – cînd mi-am manifestat fiţele creatoare. Alina mi-a fost cel mai bun judecător literar şi nu cred să fi greşit vreodată cînd am mers pe mîna ei.

Apoi mai e legată (mult, foarte mult) de Ovidiu Nimigean, care a văzut într-o povestire de treizeci de pagini un potenţial roman. Cînd l-am scris, dezvoltînd şi rafinînd povestea din Fairia, am făcut-o cu ochiul furişat la opiniile lui. De-aia, de exemplu, prefaţa lui Ovidiu e şi un prolog, cu o istorie proprie în spate.

Şi prima ediţie a cărţii a apărut în setul de şapte volume cu care Poliromul a lansat în 2004 colecţia “Ego.Proză”. Colecţia asta înseamnă azi foarte mult pentru literatura română şi mă bucur că am fost atunci acolo. Altfel poate că n-aş fi fost azi aici.

Fairia_1

 

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

11 comentarii la „După 12 ani: Fairia – o lume îndepărtată”

  1. @a reader: Mulţumesc pentru lectură şi comentariu. Mă bucură oricînd.
    Un singur lucru aş vrea să zic, adică să citez, apropo de realitate. Nu neapărat ca explicaţie:
    “Realitatea? Uite, aşa judecaţi voi! Nu pot să vă pricep nici în ruptul capului. Realitatea e asta de aici, aia de afară, de dincolo, e realitatea mea, a ta ori a centaurului. Nu e nicăieri şi-i peste tot, o faci să fie sau o laşi să se risipească. […] Lucrurile s-au încîlcit cu mult înainte de a veni voi aici. Nu calul ăla ori corabia voastră din ceruri poartă vina. Dar fie şi aşa. Cît s-a amestecat, s-a amestecat. Eu nu-mi doresc decît să ţin lumea aşa cum a fost pînă acum. Nu-i o lume rea, ai văzut şi tu.”

  2. Din câte am înțeles, (re)lansarea va avea loc în data de 11, luna aceasta (aici, în Timișoara mă refer). Și unde mai exact?

  3. Felicitări, domnule profesor. Mă bucur mult că s-a reeditat romanul dumneavoastră. Îmi pare rău că nu am putut fi prezent la lansare, însă promit că îl voi citi, pentru că de mult timp nu am mai citit un asemenea tip de roman. Calde salutări. 🙂

  4. Mulţumesc – şi sper să îţi placă romanul. În ce priveşte prezentarea de la Cărtureşti, nu-ţi face griji. Las’ c-o să avem ocazia să ne mai vedem altădată.

  5. Abia astept sa citesc aceasta carte, mai ales ca ar intra perfect dupa Sera de Brian Aldiss si trilogia Rama de Arthur C. Clarke si Gentry Lee. Sunt curios si vreau sa explorez lumi noi si creaturi ciudate imaginate de diversi scriitori si cred ca nu gresesc daca voi paria pe alegerea pe care tocmai am facut-o. Sigur voi reveni pe aici!

  6. @Dorin: Mulţumesc, sper să fie aşa. Fără nici o legătură, să ştiţi că “Sera” mi-a plăcut grozav pe vremuri. Şi prima parte din trilogia lui Clarke.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *