Disco Titanic la Timişoara

Sîmbătă, 3 decembrie, la ora 18.00.
La Două Bufniţe (Piaţa Unirii, nr. 11).
Povestim despre iubiri adolescentine, despre trădare, despre discoteci, obsesii, orori. Despre fosta Iugoslavie şi Republica Banat. Despre bănăţeni şi olteni şi sîrbi şi bosniaci şi croaţi. Despre noi şi ceilalţi. Despre Timişoara de azi şi lumea de azi.
Cu Adriana Babeţi şi Cornel Ungureanu. Cu Oana şi Raluca. Cu toţi prietenii care vor să ni se alăture.
Disco Titanic.
(Bila jednom jedna zemlja.)

afise-deschidere-5

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

11 comentarii la „Disco Titanic la Timişoara”

 1. Am avut o perioada foarte aglomerata si din pacate nu am mai intrat pe blog de ceva timp, asa ca nu am putut veni in 3 decembrie. Sper ca a fost frumos. Inca nu m-am apucat de Disco Titanic – o tin ca pe un as in maneca :)…

 2. Imi spal totusi un pic pacatele prin faptul ca deja am cumparat-o la cativa prieteni apropiati :).

 3. @Dalimir: Păcatele mele, vorba lui Creangă… uite, nici eu nu mi-am mai vizitat propriul blog de un car de vreme. M-a acaparat Facebookul. Vorba vine, că o jumătate de oră pe zi numai acaparare nu e, dar abia acum văd ce înseamnă cu adevărat să n-ai timp liber.
  La lansare a fost într-adevăr fain, dar zău că nu asta e important. Importantă e cartea. Dacă place. Şi-s tare curios. Să fie un as, cum ziceai. Un “tromf” bănăţean 🙂

 4. M-am apucat azi de carte-am simtit ca acum e momentul, fiind Ajunul :). Am terminat acum primul capitol si inceputul mi se pare senzational.
  P.s. Te imbratisez cu drag si iti doresc (tie si familiei tale) Craciun Fericit.

 5. @Dalimir: Crăciun fericit şi vouă şi un an 2017 cît mai fain, aşa cum aţi vrea să fie!
  Sper că şi lectura o să meargă tot aşa… 🙂

 6. Craciun fericit propritarului blogului, sotiei, celor doi urmasi si tutulor trecatorilor pe aici.

 7. @Victor L.: Mulţumesc.
  Crăciun fericit şi dumneavoastră! Şi un an nou cît mai frumos şi mai luminos!

 8. Am terminat cartea azi la ora 1:45 – nu am mai putut-o lasa din mana seara trecuta :). E absolut superba – o recomand cu caldura. Fiind sarb nascut in Timisoara, pt. mine chiar a fost ceva special, am si invatat cateva lucruri noi foarte interesante, plus am realizat cat de important e sa fim mai toleranti unii cu altii in aceste aspecte interetnice. In timpul cititilui am ras uneori, dar am si plans in special cand ma gandeam la fosta Jugoslavie, trecand prin destule emotii.
  Mi s-a parut ca seamana in multe aspecte cu Noapte buna, copii! – se vede stilul magnific al lui Gheo in special in claritatea cu care reuseste sa descrie personajele si te face sa te atasezi de ele. In plus, povestea este extrem de captivanta, Vlad este un pe sonaj incredibil de complex, pt. mine e cea mai buna carte care am citit-o in ultimul an.
  p.s. Dupa primele pagini in care a aparut, m-am indragostit si eu de Marina 🙂

 9. @Dalimir: Mă bucur enorm că ţi-a plăcut (dacă mai era nevoie s-o spun). Mai ales că ştii bine lumea despre care am scris, cu bune şi rele. Doar am trăit amîndoi în ea.
  Ţii minte cînd mă întrebai la ce mai lucrez după “Noapte bună, copii!”? Ei, la asta lucram, dar nu puteam s-o spun – nu spun niciodată. Dacă zici că a ieşit bine, uite c-a meritat să stau şi s-o cizelez atîta.
  PS: Eram deja curios să-ţi aflu părerea. Şi sînt încîntat că e asta de mai sus.

 10. Gheo, am avut o foarte mica speranta ca totusi lucrezi la o carte, chiar daca nu ai spus nimic :). Oricum, a fost o mare surpriza pt mine aparitia acesteia(evident una placuta), dar chiar cred ca a meritat tot efortul tau si al celor care te-au ajutat, a iesit excelent, chiar ai de ce sa fii mandru.

  P.s. Sper doar sa nu treaca foarte mult timp pana la urmatorul tau roman :).

 11. @Dalimir: Hvala lepo (lipo) :-).
  Şi of! Pînă la următorul meu roman, dacă o mai fi vreunul, tare mi-e teamă că o să treacă vreun deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *