Blecher, Roman şi cultura

Pare un clişeu, dar tocmai pentru că e un adevăr la mintea cocoşului: o naţiune se defineşte în primul rînd prin cultura ei – şi, ca o consecinţă, prin importanţa pe care o acordă culturii. Nici România nu face excepţie. Doar că adesea ne comportăm excepţional.

Zilele trecute am aflat (din Ziarul de Roman, via hotnews.ro) că în Roman tocmai a fost dărîmată casa în care a locuit Max Blecher în ultimii ani ai vieţii şi unde şi-a scris cele mai importante cărţi. În mod normal acolo ar fi trebuit să existe un muzeu Blecher.

Max Blecher a murit la 28 de ani. A fost unul din marii, foarte marii scriitori români din toate timpurile. Cu toate că reevaluarea sa e abia la început, cred că în scurt timp Blecher va ocupa locul pe care îl merită: unul de prim rang printre clasicii literaturii noastre, cu o operă de mare originalitate şi cu o deschidere spre universalitate cum rar întîlneşti în perioada interbelică.

Dar ce contează asta? îşi vor fi zis cei implicaţi (adică proprietarul casei şi cei din administraţia locală). Doar nu casa a scris cărţile! Ceea ce e adevărat. Iar memoria la români e scurtă. Demolarea a fost considerată legală şi nimic altcevanu mai contează. Şi se pare că Romanul n-are nevoie de locuri memoriale, ci de spaţii imobiliare. Probabil va avea ce-şi doreşte.

Rămîn măcar cărţile, nu-i aşa? La urma urmei, Blecher a fost publicat, printre alte ediţii, şi în colecţia de “Cărţi fundamentale ale culturii române”, lansată pe la sfîrşitul mileniului trecut, cu sprijinul Fundaţiei Soros. O ediţie frumoasă, completă (cred), cu un aparat critic bun, un tabel cronologic şi o prefaţă semnată de Radu G. Ţeposu. Ediţia a apărut în 1999, fiind realizată de Editura Aius şi Editura Vinea. Dar cu o mică scăpare, trîntită chiar pe supracopertă. Ca să vedeţi.

Resize of P5240080

Resize of P5240081

În fine, e bine şi aşa – iar ediţia e una foarte bună, cum am zis. Doar că greşelile de copertă sînt spaima editorilor; de-aia am şi pomenit-o.

Aşadar, citiţi cartea, că atîta rămîne de pe urma unui mare scriitor. Nu-i căutaţi urmele prin Roman, că nu mai sînt. De altfel, Blecher nu era romaşcan şi se pare că nici romaşcanii nu şi-au dorit să-l revendice. Cumva, e un fel de dreptate şi aici: fiecare rămîne cu ceea ce merită. Blecher aparţine în mod sigur culturii României, dar nu şi culturii Romanului, oricare o fi aia. Poate că ar fi bine să-l şteargă cineva şi din seria de personalităţi de pe pagina de Wikipedia dedicată oraşului. Mai ales că stă alături de “Sorin Ovidiu Vîntu, fondatorul FNI”.

 

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

3 comentarii la „Blecher, Roman şi cultura”

 1. Interesant acest articol, ca și celelalte pe care le-am citit de pe acest blog.
  Alături de Rebreanu, de Eliade, de Călinescu, și alți prozatori ai literaturii noastre, Max Blecher rămâne, în mod incontestabil, un prozator pe care l-am pus la piedestal. Din păcate, constat faptul că programele școlare destinate ciclului liceal nu-l includ pe acesta în așa-numita taxonomie a scriitorilor canonici, ceea ce este un mare dezavantaj pentru formarea educabililor. În fapt, romanele sale îmi par mult mai veridice decât ale altor prozatori interbelici sau chiar postbelici din literatura română.
  Datorită domnului profesor Tucan, la cursurile de literatură română din anul II, primul semestru, am aflat de acest mare prozator și vă spun, la modul cel mai sincer, că opera sa chiar m-a fermecat și am citit-o cu multă pasiune. Din păcate, în librării nu găsesc și volumul său de poeme, numit Corp transparent! Mi-ar plăcea mult să-l citesc.
  Mi-ar fi plăcut să fi vizitat casa memorială a acestui scriitor, mare păcat că nu mai există!!!

 2. Dragilor,

  as vrea sa va spun ca Romanul (sau ma rog, cativa romascani pasionati de Blecher) s-a mobilizat si din 2017 avem Blecher Fest.

  http://www.blecherfest.ro

  Va asteptam la Roman in perioada 25-27 mai 2018, la un festival international, care doreste sa scoata din amorteala urbea noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *