Azi în Timişoara, oraşul care nu uită

Văd că s-au scris şi s-au transmis o mulţime de lucruri despre mitingul şi contramitingul desfăşurat azi la Timişoara, cu ocazia zilei naţionale şi a semnării unui pact penibil între PSD, PNL şi 1/2 din PNTCD. În cele cîteva minuţele acordate evenimentului la ştirile de pe Realitatea TV şi Antena 1 am văzut, cu groază şi ruşine, manipulări grosolane, dezinformări voite sau nu şi crasă incompetenţă jurnalistică.

Ce a fost de fapt acolo? Ce a stîrnit scandalul? Trebuie spus că, după ştiinţa mea, PDL-ul n-a avut nici un amestec. Scandalul l-a stîrnit, din păcate, tocmai primarul nostru, domnul Ciuhandu, în momentul cînd a decis semnarea pactului cu PSD-ul, PNL-ul şi Klaus Iohannis pe 1 Decembrie şi aducerea PSD-iştilor laTeatrul Naţional, în Piaţa Operei (azi a Victoriei).

Încă de acum cîteva zile se vorbea despre o asemenea idee trăsnită, iar pe unele forumuri deja circulau comentarii revoltate. Poate că unii nu ştiu, dar a existat un acord mutual al tuturor forţelor politice şi civice din oraş, prin care balconul teatrului şi Piaţa Operei, locuri cu valoare simbolică deosebită, să fie lăsate în afara jocurilor politice. Mi se pare că există şi o hotărîre a Consiliului Local, care interzice folosirea balconului teatrului/operei ca spaţiu de expunere a materialelor electorale.

Ieri însă pe balconul respectiv a apărut, mare şi lat, un afiş cu Geoană, Antonescu şi Ciuhandu, care, chipurile, cîştigau împreună. Bănuiesc că va fi protestat cineva, fiindcă bannerul a dispărut – de fapt s-a mutat pe o clădire alăturată. Eu zic că plasarea lui acolo a fost o greşeală şi, oricum, a pregătit cumva reacţia de azi.

OK. Acum, despre

Mitingul /contramitingul din 1 decembrie 2009.

Orice ar spune jurnaliştii TV de la posturile amintite mai sus (TVR-ul încă nu a ajuns să transmită ceva), manifestaţia de protest despre care se tot vorbeşte nu a fost una organizată, nu a fost a PDL-ului şi nici nu s-au scandat sloganuri pro-Băsescu (decît, poate, izolat, vreo doi-trei oameni). Singura manifestaţie organizată a fost cea a PSD-ului – şi, dacă mă-ntrebaţi pe mine, n-a fost organizată prea bine. Au fost aduşi oameni din satele şi oraşele din judeţ şi li s-au dat pancarte şi steaguri cu PSD-PC. În primul rînd erau cam puţini (vreo 300-400), iar în al doilea rînd nu erau la ei acasă. În schimb cei din spatele lor  erau timişoreni şi veniseră special pentru a protesta împotriva neruşinării politice la care s-au pretat politicienii. Iar un protest pornit din suflet are mai multă vlagă decît unul de partid.

Lucrurile au evoluat cam aşa:

– pe la ora 12.00 manifestanţii pro-PSD erau comasaţi în faţa unei scene şi agitau materialele propagandistice (aşa se zicea pe vremuri). În spatele lor s-au strîns timişoreni – maximum două mii -, dintre care unii au început să scandeze dezorganizat sloganuri anti-PSD şi anticomuniste, iar alţii au continuat să privească. Abia după cîtva timp, cînd au apărut şi cele două bannere ale protestatarilor, s-a coalizat un grup în jurul lor. Au început să se inventeze sloganuri, să se încerce scandări. A fost ceva spontan şi, tocmai din această perspectivă, a fost foarte interesant de urmărit.

Bannerele.

Bannerele

Lumea aştepta să vină Geoană cu echipa subordonată, ca să îi poată huidui sau aplauda. Cele două grupuri au fost separate de un cordon de jandarmi. La un moment dat pe scena din faţa teatrului a urcat o formaţie de muzică populară, care a fost huiduită copios, deşi n-avea nici o vină, în afară de cea că fusese angajată să cînte pentru eveniment. “Nu trageţi în pianist”, mi-am zis eu. Ei n-aveau nici o vină, săracii!

În anumite momente, bine dirijaţi de un maestru de ceremonii, oamenii PSD-ului au înălţat pancartele şi drapelele ca pe un zid, în aşa fel încît la o filmare din faţă să nu poată fi văzuţi protestatarii din spate. Bună lecţie! De reţinut pentru situaţii similare. Eu zic că propagandistul care a avut ideea asta merită ceva felicitări.

Ecranarea

Pînă la urmă nici Geoană şi nici ceilalţi politicieni n-au îndrăznit să apară afară, în faţa teatrului. Au reuşit astfel să-i dezamăgescă şi pe susţinători, şi pe protestatari. Discursurile s-au desfăşurat înăuntru, la adăpostul teatrului, iar imaginile au fost transmise pe un ecran plasat în piaţă. Lumea a scandat şi protestat în lipsa lor, iar la sfîrşit au plecat care încotro.

Cîteva precizări:

“Violenţele” despre care se tot vorbeşte la televizor sînt o dovadă bună a lipsei de profesionalism a jurnaliştilor. În loc să intervieveze, de exemplu, un manifestant dintr-o tabără şi unul din cealaltă, presarii ăştia dau sistematic aceleaşi imagini cu îmbrînceli.

Din ce am văzut eu, cele maximum două minute de îmbrînceli şi smucituri peste braţele jandarmilor au fost singurele violenţe – fără urmări, de altfel. Au fost implicaţi vreo patru oameni, care s-au înfierbîntat, şi-au zis ceva şi s-au împins. Iar gazele lacrimogene au fost de fapt un spray lacrimogen individual, folosit de un jandarm ca să se apere. N-au fost consecinţe. Li s-a bătut doar obrazul (deşi săracii jandarmi n-aveau nici o vină, se temeau şi ei) şi lumea s-a liniştit.

Mai mult, am văzut la un moment dat şapte-opt oameni plasaţi unul lîngă altul. Vreo trei îl aplaudau pe Geoană (adică imaginea lui Geoană, cel ascuns înăuntru), vreo doi îl huiduiau, iar vreo doi priveau placizi. După care s-au potolit toţi.

Numărul manifestanţilor e iarăşi din cel mai divers, în funcţie de site sau post TV. Eu nu pot garanta pentru cifrele mele, ci doar pentru nişte proporţii. Vor fi fost vreo 400 de manifestanţi aduşi de PSD, tot vreo 400 (poate un pic mai mulţi sau mai vocali) veniţi spontan, ca să protesteze, şi vreo 1000-1500 de oameni neutri, care se uitau şi discutau între ei. Cu timpul privitorii s-au rărit.

În poza de mai jos se pot vedea întrucîtva ambele grupuri de manifestanţi. Linia despărţitoare este (aproximativ) în zona unui steag tricolor cu gaură în mijloc, care e al unui protestatar anti-PSD.

Cît priveşte categoriile sociale din care făceau parte protestatarii… am văzut că unii vorbeau despre cerşetori, PDL-işti, oameni plătiţi. Eu am văzut foarte mulţi tineri (între 16 şi 25 de ani). Scriitori. Membri ai Societăţii Timişoara. Semnatari ai Proclamaţiei de la Timişoara. Revoluţionari. Chiar şi liberali ce protestau împotriva obrăzniciei politice a manifestării.

GrupurileÎn general lumea a fost paşnică. Timişorenii sînt destul de molcomi, iar manifestanţii aduşi din judeţ nu s-au simţit – cum am zis – chiar în largul lor cînd s-au văzut încercuiţi de localnici. Dar şi-au făcut şi ei treaba cum au putut.

În fine, mă tem că ziua de azi i-a pecetluit domnului Ciuhandu destinul de primar al Timişoarei. Acesta îi va fi, cred, ultimul mandat. Pentru timişoreni ar fi fost mai scuzabil să fure milioane de euro decît să se alieze cu PSD-ul şi să aducă flamurile roşii în Piaţa Operei, la douăzeci de ani de la revoluţie. Într-un fel, îmi pare rău. Domnul Ciuhandu a fost un primar bun. Iar acum Domnia Sa a încercat să judece pragmatic. Doar că atunci cînd vor vota, oamenii nu vor vota pragmatic, ci emoţional. Şi nu vor uita.

Bine că n-au îndrăznit să iasă în balconul Operei, ca să anunţe, alături de fiul generalului de Securitate Geoană, că facem o nouă revoluţie. Imaginea aceea jalnică, cu drapelele roşii cu PSD-PC (de ce PC?) fîlfîind în piaţă, în timp ce înăuntru Traian Băsescu era identificat cu comunismul… Aşadar, Geoană ar fi anticomunismul, nu?

Mare greşeală, domnule Ciuhandu! Regret. Dar, ca să parafrazez un cunoscut proverb, cînd te amesteci cu PSD-ul, pînă la urmă te mănîncă.

Precizare finală: Dacă mitingul PSD-PNL-PC-PNTCD ar fi avut loc oriunde altundeva, nu s-ar fi întîmplat nimic. Doar dorinţa de a confisca simbolul Pieţei Operei a declanşat protestul – pe care l-au meritat din plin.

Iar faptul că semnatarii acordului au fost nevoiţi s-o şteargă din clădirea teatrului pe uşa din dos (de fapt laterală) spune ceva despre “entuziasmul” cu care au fost primiţi în oraş, în ciuda celor declarate la televiziuni.

Publicat de

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. Experienţa sa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut la Editura Polirom din Iaşi. În decursul timpului a scris pentru majoritatea revistelor culturale cu circulaţie naţională. O serie de texte de-ale sale (proză scurtă şi eseuri) au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, sîrbă, slovenă, poloneză. A publicat pînă în prezent mai multe volume: Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi (Polirom, 2004; 2005), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, coordonator, împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Radu Pavel Gheo este inclus în mai multe antologii de proză şi eseuri din ţară şi străinătate. A scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Printre premiile literare obţinute se numără: premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (2004, 2006, 2011), premiul „Pro-Cultura Timisiensis”, premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” (2011), premiul „Romanul anului” acordat de revista Tiuk!. În prezent Radu Pavel Gheo trăieşte în Timişoara. Este redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru în PEN Club România. Din 2014 este doctor în Filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest Timişoara.

27 de comentarii la „Azi în Timişoara, oraşul care nu uită”

 1. Au o scenă minunată în Parcul Rozelor, și se potrivea de minune cu semnul electoral al majorității din alianța PSD+PC+PNL+PNȚ+UDMR+PRM. Încăpeau toți acolo, cu tot cu steaguri și pancarte. Nu se supăra nimeni pe ei, e dreptul lor să susțină un candidat la președenție și un pemier, deodată la pachet.

 2. Domnule Gheo, eu stau la Bucuresti, dar am fost pe strazi in 21 decembrie 1989, am fost prietena cu revolutionari din Timisoara si Brasov, tatal meu a fost membru fondator al GDS.
  Am fost absolut stupefiata ca acesti nemernici s-au dus sa pingareasca Timisoara cu scirnaviile lor de interese politice si m-am intrebat: cum oare timisorenii suporta asa ceva.
  M-am bucurat sa citesc ce spuneti.
  Pina, insa, la ultimul paragraf. Mie mi se pare ca greisit si ca oamenii astia nu trebuiau sa poata organiza porcariile lor NICAIERI in Timisoara (care pentru unii dintre noi ramine sfinta, in fine, intzlegetzi – puritatea idealurilor revolutiei romane), in afara sediului PSD.
  Amarita.

 3. Acum, mai nou, Basescu e vinovat si de prostiile si grandomania lui Geoana … auzi, a organizat contramanifestatia de la Timisoara … pai cine i-a pus sa se duca acolo sa se faleasca asa prosteste, in fata timisorenilor, cu pielea ursului din padure ?

 4. felicitări pentru modul în care ai relatat ceea ce s-a întâmplat la timişoara. fac pariu că mâine dacă o să arunc o privire prin ziarele româneşti pe prima pagină o să citesc numai dezinformări grosolane. mă bucur totuşi să văd că există şi oameni cu coa.. în România care luptă pentru ceea ce consideră un simbol al lor şi nu se lasă călcaţi în picioare.

 5. mr gheo, salutari

  nu stiu acum cine are dreptate ori daca are – si nici nu as vrea sa devin partizan, aruncandu-mi propria subiectivitate in joc

  insa dincolo de toate cele, azi am fost incantat, din nou, sa aflu ca timisoara nu doarme in papuci

  prin urmare, ma bucur ca in toti anii astia nu am renuntat, din ratiuni simbolice, la buletinul meu de timisoara (desi, logistic / administrativ, e un cosmar)

  ca sa fac, totusi, un comentariu pe subiect: da, cred ca un presedinte de partid liberal care il concureaza pe vanghelie la dus presul dinaintea presedintelui psd, de mana cu un primar al timisoarei care face curat in pta operei pt aceasta, trista, operatiune, e un moment foarte dureros pt orice om… hm… de bun simt

  mi-aduc aminte ca atunci cand eram student, la timisoara, cu dl ciuhandu proaspat ales primar, ne-a fost foarte greu sa obtinem aprobarea pt niste manifestari culturale in pta operei – la vremea respectiva existand o hotarare a consiliului local in sensul pastrarii curateniei (sens propriu si figurat) pietei operei; asadar confirm, exista aceasta cutuma (in caz ca intre timp a disparut hotararea cons. local) legata de locul cu pricina; manifestarea politica e foarte nelalocul ei acolo…

  ma opresc aici si te salut, mi-e dor de piata unirii
  sorin tranca

 6. salut timisoara!
  la ora aceasta deja se stie ca si in alte locuri din tara oamenii sau trezit.
  poate o fi fost asta fiindca a fost ziua noastra nationala.
  de la turul I al alegerilor ma tot intrebam cum putem inghiti asa un amestec propus de preacinstitii oameni de afaceri. banuiesc ca interesul lor e f mare daca nu mai respecta nici o reteta si amesteca psd cu pnl si cu orice altceva numai sa iasa socoteala. se pare ca s-au pacalit singuri adunandu-si procentele din primul tur si spunandu-ne ca au impreuna peste 60% de parca le aveau in buzunar. se zice ca dumnezeu cand vrea sa piarda pe unul ii ia mai intai mintile. se pare ca sata s-a intamplat. Romania trezeste-te!

 7. chiar cred uneori că era mai bine dacă banatul devenea cumva independent la un moment dat

 8. şi prin asta nu vreau să spun, ca unii amici, că aţi fi de la primul la ultimul, nişte cretini. ci că măcar intelectualii din acea parte a ţării au devenit nişte fiinţe extrem manipulabile, cârpa cu care şterge pe jos, prin piaţa operei, băsescu (care, apropo, e finul lui ovăz ăla de care vorbeai ieri, gheo)…

 9. Tot ce pot sa spun despre ce s-a intamplat la Timisoara este: “Ecoul vietii”= ce dai in viata aia primesti. Timisoara ar trebui sa ramana un simbol sacru, acolo s-a aprins prima data flacara libertatii. Nu au ce cauta comunistii acolo. Penibilul de Crin care a mintit si a inselat asteptarile tinerilor, altul cu bun simt (nu cu cel proclamat de el) nu ar mai indrazni sa calce pamantul.Inca odata posturile de TV Antena si “IREALITATEA ” au demonstrat din plin incompetenta jurnalistica voita sau nu dar asta o demonstreaza. Cand ii vezi pe cei dela ora de foc cu invitati ca Orban, Nistorescu (de care chiar te loveste greata cand il vezi) iti vine ca pe vremea Rapausatului sa iti arunci TV pe geam.

 10. O rugaminte.

  Ai putea totusi sa povestesti fara implicarea emotionalului? Unii dintre noi suntem mai obiectivi si incercam sa ne lamurim asupra a ceea ce s-a intamplat azi in Piata Operei din Timisoara. E clar ca televiziunile mint, dar nici voi, bloggerii, nu ajutati prea mult.

  Poate povesti cineva mai fara patos, ce-a fost azi in Timisoara? Multumesc.

 11. Multumiri, Gheo!

  Ieri, la ora 13, greata s-a transformat in revolta. Asteptam, in timp ce se transmitea semnarea “pactului”, sa vad reactiile de afara. Mi se pareau inevitabile. Necesare.
  Uluita apoi, imediat, cind comentatoarea din studioul Realitatea TV s-a aventurat sa catalogheze protestatarii drept PDL-isti, “ca doar ei au ramas pe din afara”. A uitat, ca si altii mai tirziu, ca jumatate dintre romani nu au mers la vot, ca acesta era un moment perfect pentru ca greata lor sa se transforme in revolta.

  Spui “ziua de azi i-a pecetluit domnului Ciuhandu destinul de primar al Timişoarei. Acesta îi va fi, cred, ultimul mandat”. Valabil si pentru Johannis. Ziua in care “printului” – ridicol mitizat in ceata departarii – i s-a vazut obrazul de broscoi.

  Sunt printre cei 20% care au votat cu Antonescu (vot de avarie) si s-au simtit profund inselati. Dar si printre cei 20% care NU au mai putut vota cu Johannis, ca primar al Sibiului. Ma bucur ca de ieri au inteles si nedumeritii de ce.

 12. Cu tot respectul pentru tine ca scriitor si om (cunoscut din vorbele unor prieteni), dar si pentru cei care au comentat la acest articol, mi se pare de o infinita nesimtire sa se murdareasca imaginea revolutiei si a Pietei Universitatii cu o campanie electorala a lui Basescu. Sunt siderat ca exista oameni seriosi care cad in aceasta capcana, cea mai murdara de pana acum din politica romaneasca. Sa-si vada de campania si politica lor, nu sa mai agate simboluri si false valori unor candidati! Este infect!

 13. @Mihai Gotiu: Am vazut ca asta e de citeva ore argumentul tare al celor care dau cu noroi in manifestantii timisoreni de ieri. E greu sa replici ceva, pentru ca Doina Cornea e un simbol al anticomunismului. Si totusi, uite, o zic: Doina Cornea greseste. Are si dreptul sa o faca, la ce mizerii s-au pretat ieri televiziunile. Asa s-a vazut – toata seara s-a dat numai imbrinceala aia care a durat in realitate un minut . Iar afisul rupt si calcat in picioare era cel adus de Societatea Timisoara – da, aia cu punctul 8, care e acuma confiscat de altii. Cei care-l vandalizau erau pesedistii, ca sa stiti si dvs.
  Ceea ce vreau sa spun e ca eu am fost acolo – si altii asemeni mie. Am fost un grup de oameni civilizati, intelectuali, membri ai Societatii Timisoara, scriitori, care nu am suportat sa vedem Piata Operei minjita cu afise si demonstartii electorale. Daca va face placere sa credeti ca am fost necivilizati – ba chiar noii “mineri” -, n-aveti decit. Atita insa stiu si repet: nu ati fost acolo. Si nici Doina Cornea, cu tot respectul. Ar trebui sa fiti mai atenti cu acuzatiile, cu totii.

 14. @Mihai
  ciudat, e o nesimtire infinita sa se murdareasca cu campania lui Base.

  pe de alta parte, e chestiune de Uniune Nationala, si nu se murdareste de loc, si nici nu mai e “nesimtire infinita” (ba dimpotriva, e “respect” si “Romania bunului simt”) cand e vorba de campania lui Patriciu.

 15. @dracu: Ceea ce era de demonstrat – nu vrei sa iesi dintr-o paradigma. Eu vorbesc de una, tu de alta. Ambii candidati, sau (ca ei sunt doar sapunuri, vorba unui profesor si fost sef de campanie al unui fost presedinte francez) ambele echipe de campanii isi asociaza simboluri si valori, numai ca e ridicola si infinit mai murdara asocierea candidaturii la presedentie a lui Basescu si a PD-L (cine sunt ei?) cu valorile revolutiei si Pietei, cu valorile in care credeau cei care sunt acum in SUA, Canada, Noua Zeelanda, nu pe stadion, la Poli.

 16. Elena:

  ar trebui sa fie clar de-acum: e inutil.

  elocinta lui mihai gotiu e imbatabila. uite ce scrie la 17:18!

  mihai gotiu isi alimenteaza argumentatia din resentimentele fata de basescu. simplitatea argumentelor sale e evidenta. observa, te rog: daca voi respingeti asocierea operei timisorene cu candidatura lui geoana, inseamna automat ca promovati “asocierea candidaturii la presedentie a lui Basescu si a PD-L cu valorile revolutiei “.

  [ de remarcat ironia nespusa din qed-ul servit lui dracu: “nu vrei sa iesi dintr-o paradigma” ]

 17. @gingav Pardon, eu nu sunt Mihai Gotiu, ma cheama Mihai Bosogea-Tudor, sunt din celebrul oras Caracal, profesor de romana. Sunt, de asemenea membru PNL. Nu face confuzii!

 18. oh scuze :)) am facut o confuzie impardonabila.

  pozitia pro-(ceva) a lui mihai gotiu e implicita. cea a dumneavoastra, e explicita. in rest, nu cred ca trebuie sa corectez ceva.

 19. Ba pardon, va iert 😛 Mi-am insusit retorica pacifista de la mirobolantul si mult iubitul meu candidat, domnul Mirceaaaaaaa Geoaaaaanaaaaaaaaaaaa.

 20. Din comentariile timisorenilor, de aici si din alte parti, reiese aceeasi idee pe care o tot auzim, mitici si nemitici, de multa vreme, cum ca Timisoara e fruncea si tot ce e mai bun, mai moral, in Timisoara se gaseste. Eu cred ca, lasand la o parte rolul hotarator al orasului in ceea ce a fost numit generic “revolutie”, trebuie sa privim lucrurile detasati si cu obiectivitate. Timisoara are drogatii si ultrasii ei (vazuti chiar la meciul Poli-Dinamo), are hotii si racilele ei, asa cum are si oamenii sai deosebiti. De aceea, nu inteleg de ce spun unii ca anumiti politicieni au pangarit orasul prin prezenta lor acolo. Mi se pare amuzant si trist, in acelasi timp. Apoi, nu pot sa cred ca acel anti-miting a fost o intamplare (ca inventau lozinci pe loc accept, dar de unde au scos drapele si pancarte anti PSD?). La fel de bine inteleg manipularea media (imaginile cu cei cativa turbulenti). Asadar, cum o intorc, e rau pentru oricare parte. Asa ca, hai sa fim un pic mai calmi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *