Un focus în „Timpul”

De revista ieșeană Timpul mă leagă multe lucruri, multe amintiri frumoase. Am fost odinioară, în 2000, în redacția cu care Liviu Antonesei a deschis seria nouă a revistei și, ca de obicei, Liviu a avut mînă bună: erau acolo cam toți scriitorii numiți încă tineri (și de ce nu?) din cenaclul Outopos și Clubul 8, de la O. Nimigean și Dan Lungu pînă la Florin Lăzărescu și Lucian-Dan Teodorovici. De fapt mulți prozatori, poeți, critici buni, azi cunoscuți la nivel național – și, un pic, internațional. Și eu, timișorean rătăcit norocos printre ei. Dar asta e o poveste mai lungă.
Acum, în februarie, Radu Vancu mi-a făcut bucuria de a coordona în Timpul un dosar dedicat romanului Disco Titanic, despre care el zice că ar demonstra „en beauté că romanul e capabil de aceleași performanțe superlative ca poezia sau eseul”.
Mulțumesc, Radu! Și le mulțumesc și celor care au scris: Tudor Crețu, Marius Miheț, Andrei C. Șerban și Ioan Șerbu.

Au mai scris şi alţii

Între timp, de cînd n-am mai trecut pe aici, au mai scris şi alţii despre Disco Titanic – şi au scris foarte fain (sau măgulitor, dacă vreţi):

În Orizontul din ianuarie au apărut o cronică a lui Alexandru Orăviţan şi un text al lui Viorel Marineasa (revista se găseşte în format pdf la revistaorizont.ro) şi cred că mai sînt cîteva cronici, însă nu mai apuc să le găsesc acum.

Adevărul e că nu mai am timp. Nu mai am deloc timp. Dar nu-mi pare rău.

 

Vorbe de şefi

Din gîndirea şi vorbirea noului ministru al Educaţiei (e un citat care merită să circule):
”La nivel preşcolar educaţia este poate tot atît de dificilă ca şi educaţia care se întîmplă la nivelul de sus, la nivel universitar. De ce? Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sînt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie.”
Păi, nu?
Aici se vede şi partea bună a noului guvern: nu e elitist, snob, cu nasul pe sus. Impune nişte standarde aşa, mai româneşti, mai poporale – cum ar veni, mai democratice. Adică orice Gigi de la sculărie sau Olguţa de la primărie poate deveni ministru. Doar să fie de la sculăria potrivită.

Disco Titanic la Timişoara

Sîmbătă, 3 decembrie, la ora 18.00.
La Două Bufniţe (Piaţa Unirii, nr. 11).
Povestim despre iubiri adolescentine, despre trădare, despre discoteci, obsesii, orori. Despre fosta Iugoslavie şi Republica Banat. Despre bănăţeni şi olteni şi sîrbi şi bosniaci şi croaţi. Despre noi şi ceilalţi. Despre Timişoara de azi şi lumea de azi.
Cu Adriana Babeţi şi Cornel Ungureanu. Cu Oana şi Raluca. Cu toţi prietenii care vor să ni se alăture.
Disco Titanic.
(Bila jednom jedna zemlja.)

afise-deschidere-5

La Bucureşti, la Gaudeamus

Ieri, într-o fugă de 24 de ore, am fost la Bucureşti, la tîrgul de carte Gaudeamus, şi am lansat şi eu (la apă – puşchea pe limbă!) „Disco Titanic”.
Lume multă, îmbucurător de multă peste tot, abia aveai loc să treci printre standuri. Oameni cu plase încărcate cu cărţi, scriitori care se întîlnesc şi stau de vorbă aprins, fiindcă cine ştie cînd se mai întîlnesc, copii, mulţi copii cu cărţi…
Pentru mine a fost şi o ocazie să mă întîlnesc cu prieteni dragi pe care-i văd o dată pe an, în cel mai bun caz. Dar de obicei o dată la un lustru. Fiindcă de globalizat ne-am globalizat mai mult virtual. Nu-i de-adevăratelea, sînt trucaje, ca să mă autocitez.
Lansarea a fost cum mi-aş fi dorit-o, cu vorbitorii pe care mi i-aş fi dorit. Şi Radu Paraschivescu, şi Robert Şerban cunoşteau bine, bine de tot, lumea din carte încă înainte de a o citi. S-au amuzat, şi ne-am amuzat sub întrebările lui Eli Bădică, dînd din cap ştiutor-masculin cînd Robert a pomenit de faimosul Treci Kanal al iugoslavilor şi filmele lor nemaivăzute (de fapt interzise) pe orice alt canal TV naţional. Iar eu mi-am recunoscut neputinţa la jocul de baschet, mai ales în faţa lui Robert (da, are legătură cu cartea).
Şi lucrurile s-au potrivit aşa de bine, că nici unul dintre noi n-a mai plecat de la standul Poliromului: imediat după asta s-a lansat antologia aceea savuroasă, „Scriitori la poliţie”, coordonată de Robert Şerban, în care erau şi Radu, şi Ioana Nicolae, şi Lavinia Bălulescu, şi Veronica Niculescu, şi Alex Potcoavă, şi Radu Sergiu Ruba, şi destui alţii. Nici n-am ştiut că am atîţia prieteni „ilegalişti”.

image3

Disco Titanic (fragment)

dt-micAcum începuse să vorbească fostul coleg al Emiliei, Radu Pavel Gheo. Îl mai întîlnise de vreo două ori, pe fugă – o dată tot la o lansare a Emiliei. Era un ochelarist blond şi creţ, înăltuţ, slăbănog şi cam aplecat de spinare. Uite, el nu venise îmbrăcat la sacou şi nici măcar la cămaşă. Purta  un tricou alb, prost călcat, şi o pereche de blugi albaştri, lungi. Stilul optzecist, clar, l-ar fi recunoscut de la un kilometru. Deşi nu îl vedea cu totul de-acolo, din spatele librăriei, era gata să parieze că blondul avea în picioare adidaşi albi. Şi ciorapi albi, cum altfel? Gheo era tipul aflat la o strîngere de mînă de Bill Gates, ăla care fusese în State un an împreună cu nevastă-sa şi, cînd se întorsese, scrisese o carte despre America. Îi plăcuse cartea, se citea lejer, dar cel mai mult admirase felul în care individul transformase emigrarea lui ratată penibil într-un succes literar. Sigur, succes în România, unde lumea încă mai căsca gura la tot ce mirosea a America sau Occident, dar tot era ceva. Acum ascultă o vreme discursul emigrantului eşuat, deşi vorbitorul avea o voce ca de răţoi, care îi dădea un aer neserios. Începuse cu o glumiţă, aşa cum învăţase, probabil, de la americani, zicînd că el fusese coleg cu Emilia, dar nu de asta o lăuda, fiindcă, dacă şi-ar lăuda toţi colegii de odinioară, nu i-ar mai rămîne timp să citească scriitori buni şi poeţi buni. Apoi luă un ton grav şi povesti cum în acest volum emoţiile se acumulează vers după vers, descărcîndu-se plenar la finalul fiecărui poem – ca o ejaculare, îşi zise el –, şi cum în poezie există o artă a dozării efectelor, o artă a seducţiei lirice pe care Emilia Jivan o stăpîneşte pe deplin, chiar cu şiretenie, ar putea spune el şi uite că o şi spune – şi blondul îi aruncă o ocheadă jucăuşă Emiliei, care plecă ochii încadraţi de ochelari şi se înclină uşor înspre el.

— Poezia, poezia e singura artă a cuvîntului ce aspiră să fie dus la perfecţiune. Iar eu, ca prozator, o recunosc cu onestitate cînd o întîlnesc. Perfecţiunea, vreau să zic, măcăni Gheo. În Doruri fecunde aspiraţia aceasta spre perfecţiune se simte în fiecare poem – şi nu exagerez cînd spun asta –, această pricepere combinată cu fiorul liric autentic, această dezvăluire a sentimentelor, filtrată prin…

I se închiseră urechile. Mai auzise şi el, ca şi pişcotarii, nenumărate discursuri similare şi acum se întrebă, mirat şi încîntat de mirarea lui, cum de reuşeau scriitorii ăştia să spună de fiecare dată aceleaşi lucruri folosind mereu alte şi alte cuvinte. Era o idee interesantă. Păcat că nu i-o putea împărtăşi Emiliei! În nici un caz, se îngrozi amuzat. Apoi se ruşină: de ce-i tot venea să facă mişto de cărţile ei? Nu erau proaste, aşa zicea lumea. Şi lui Loţi îi plăceau mult. OK, el nu se pricepea la poezie… dar era nevastă-sa, iubita lui, ce pizda mă-sii.

În fine, după vreo zece minute vorbitorul încheie şi el, o sărută pe Emilia cam tot aşa cum făcuse şi cel dinaintea lui, de parcă n-ar fi vrut să scape ocazia, apoi se aşeză, în zgomotul regulamentar al aplauzelor.

(în curs de apariţie la Editura Polirom)